Начало » Палма Де Майорка

Палма Де Майорка

 

Майорка е най-големия от Балеарските острови. Неговата площ е 3.640 км2.Половината от населението на острова живее в неговата столица – Палма де Майорка.
 
Остров Майорка
 
Майорка е богата на разнообразни средиземноморски пейзажи. Планинската верига Serra de Tramuntana се издига на север с най-висок връх Puig Major – 1445м. Плодородната равнина, позната като Es Pla, се простира във вътрешната част на острова. На североизток се намират заливите на Поленса и Алкудия, а цялото източно крайбрежие е обшито с малки заливчета. Южната зона позната още като Es Migjorn е по-суха и по-скалиста, покрита с пясъчни плажове и скали.
Топологията на острова е сложнa и разнообразнa. Планиннската верига Tramuntana е най-характерния ѝ елемент. Тя се простира  успоредно на северното крайбрежие, дължината ѝ е приблизително 90 км, а  ширината 15 км. Тук са и  най-високите точки на Балеарските острови, върховете Puig Major – 1.445м, Puig de Massanella – 1.348 м , l’Ofre – 1.091 м . Склоновете са стръмни, като над една трета от площа им има над 20% наклон, което е и теоретичната граница за селскостопанска експлоатация.
В източната част се намира другата планинска част – хълмовете Llevant. Между двете  планини има голяма равнина с малки могили, известна като Es Pla, тук 53% от територията е под 100 м надморска височина и само на 0,1% над 1100м.
Климатът е средиземноморски, със значително по-високи валежи в района на Tramuntana. Лятото е горещо в равнините и зима леко да се охлади, получаване на студено в обхвата Tramuntana; в тази част на острова кратки епизоди на сняг през зимата не са нещо необичайно.
Икономиката на Майорка зависи  главно от туризма. Основният туристически продукт е “слънце и плажове”, концентрирани главно на морския бряг. Този традиционен модел се променя от нови алтернативи и перспективи с разширяване влиянието на агротуризма.
 
Остров Майорка е бил населен от дълбока древност, има открити погребални камери и следи от обитаване още от палеолита (6000-4000 пр.н.е.). Островът процъфтява под римско господство(123 г.пр.хр. – 426 г.сл.хр.), през което време градовете Pollentia (Алкудия) и Palmaria (Палма) са били основани. Местната икономика е повлияна основно от отглеждането на маслинови дървета, лозарството и солните мини. Mайоркинските войници са били оценени вискоко в рамките на римските легиони заради уменията им с прашка.
През 426 г. на острова нахлуват вандалите, и го присъединяват към тяхното царство в 465 г. В 534 г, Майорка е завладяна от Византия, и е присъединена като част от провинция Сардиния. Под византийска власт, християнството процъфтява и се построяват множество църкви. От 8 в. островът е все по-често атакуван от мюсюлмани от Северна Африка.
 
Замъкът "Белвер", Палма де Майорка
От 902 г. до 1015 г. островът е управляван от мавърския Халифат на Кордоба. През този период Маврите подобряват значително местното земеделие въвеждайки каналното напояване. Развива се също така и местната промишленост. Островът процъфтява!
След разпадането на халифата в 1015 г., започва нова, много по-декадентска епоха и в следващите два века островът многократно сменя владетелите си. Това продължава до 1229 г., когато на острова дебаркира крал Хайме Първи Арагонски. Армията му влиза в главния град Медина Майурка на 31 декември 1229 г. Кампанията за завладяването на острова приключва на 30 октомври 1230г. и той е анексиран към Арагон.
 
Катедралата "Ла Сеу", Палма де Майорка
След смъртта на Хайме I през 1276, царството му се разделя между синовете му. Хайме II става крал на Новото царство на Майорка. През 1344, Арагонският крал Педро IV нахлува, и отново включва острова към кралството на Арагон.
 
Наблюдателна кула, Майорка
През 15 ии 16 в. Островът е многократно атакуван от северноафриканските берберски корсари. През този период са построени множеството крайбрежни наблюдателни кули и укрепени църкви. През 1716 г. Майорка е присъединена с декрет към обединената испанска монархия.
По време на гражданската воина в Испания, Майорка е крепост на Националистите, които ползват острова като база за флота и военновъздушните си сили.
От 1950-те години насам, появата и развитието на масовия туризъм коренно променя облика на острова, превръщайки го в един притегателен център за чуждестранни туристи и привличане на работници от континенталната част на Испания.

Екскурзии

Почивка на остров Майорка с чартърен полет от Варна

Почивка на остров Майорка с чартърен полет от Варна

15.10 - 20.10.2017г.
  • Дестинация: Палма Де Майорка
  • Тръгване от: Варна
  • Маршрут: Варна - Палма - Варна
  • Дни: 6
  • Нощувки: 5
  • Транспорт: самолет
Цена от599

Хотели в чужбина

Rent a Car

Хотели в цял свят