Начало » Екскурзии и почивки в чужбина » КАПАДОКИЯ Земя на феномени от Варна

КАПАДОКИЯ Земя на феномени от Варна

Цена от1009лв.
Дестинация Тръгване от Маршрут Дни Нощувки Транспорт
Кападокия Варна Варна – Истанбул – Анкара - Кападокия – Коня – Истанбул - Варна 5 4 самолет

 

 

Кападокия с полет от Варна

Цена  – 515 евро (1009 лв.)

 

 

16-20 октомври 2019

5 дни / 4 нощувки със закуски и вечери

 

 

Кападокия - тази земя е като че ли извадена от сънищата и фантастичните приказки. Вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите, а човешката ръка е издълбала в тях едни от най-старите християнски църкви и манастири. Каменният град се намира в сърцето на Мала Азия, заемайки огромна територия между Понтийските планини и Тавър, Соленото езеро и р. Ефрат.

Наричат Кападокия “Земя на светци” - родно място на Св. Георги, тя наистина е едно от най-големите хранилища на средновековното православие. С причудливите си скални пирамиди и гъби, с подземните си градове и скалните църкви, днес Кападокия е един музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

 

Основни предимства на програмата:

• Бърз транспорт към и от централна Турция,  

проверени хотели с отлично местоположение

• Удобни полети - удобно избраните полети- два пълни дни на отиване в Анкара и на връщане в Коня;
• Чекиран багаж - 30- килограма чекиран багаж
• Повече време в Анкара - цял ден на разположение в столицата на Турция, за спокойно разглеждане на нейните забележителности. Вечерта - посещение на реставрирания възрожденски квартал Хамамьоню, пълен с кафенета и ресторантчета;
• Кападокия - почти 3 дни на разположение, за да се посетят най-известните природни и исторически забележителности на тази магическа област;
• Коня - цял ден в центъра на дервишите-мевлевии с възможност по-добре да се почувства духа на този мистичен град;
• Посещение на ритуала "СЕМА" в Центъра на дервишите в Коня - специално подредената по дни екскурзия дава възможност да се гледа безплатно и на живо може би най-автентичната молитва на дервишите-мевлевии;

ПРОГРАМА

 

1 ден:  Варна – Истанбул - Анкара

02:00ч. Събиране на летище Варна.

03:50 ч. Полет на турските авиолинии за Истанбул. 04:45 Кацане в Истанбул

07:00 ч. Излитане за Анкара. 08:10ч. Кацане в Анкара. Качване в автобуса.

Трансфер до града. Закуска в местно заведение в красив парк.

Туристическа програма в столицата на Турция: Автобусна обиколка на града- дипломатическия квартал, римските бани, храма на император Август, националния площад с конната статуя на Ататюрк.

Посещение на Музея на Анадолските цивилизации и Мавзолея на Ататюрк.

Посещение на Цитаделата – символ на града.

Настаняване в хотела. Време за почивка.

Вечеря в хотела (без включени напитки).

Вечерта – посещение на старата част на града Хамамьоню – пешеходна зона с реставрирани турски къщи, превърнати в магазини, кафенета и национални ресторанти.

Връщане в хотела. Нощувка.

 

2 ден: Анкара – Соленото езеро - Кападокия (Аванос, Долината Зелве, местността Пашабаа, Долината на любовта)

Закуска в хотела.

Отпътуване за Кападокия. По пътя фотопауза на соленото езеро Тузгьол, второто по големина в Турция. Пристигане в Кападокия (под егидата на ЮНЕСКО). Кападокия изниква изведнъж пред погледа – като че ли от нищото се появяват фантастичните конусовидни кули, скални комини от мека туфа, резултат на бурна вулканична дейност преди милиони години. Векове наред местните обитатели са дооформяли изваяното от природата и са го превръщали в жилища, манастири и църкви. Тук около 5 век са основани първите християнски скални манастири, тук Апостол Павел води първите християни, това е родното място на Св. Георги и Св. Василий Велики.

По обяд пристигане в Аванос – очарователно градче, разположено на двата бряга на Червената река, известно с грънчарството и производството на вино.

Свободно време за разходка и обяд в града.

Посещение на долината на приказните комини Зелве, където оформените под въздействието на вятъра и водата вулканични форми ви връщат още веднъж в мистичността, за да оставят у вас незабравими спомени.

Следва местността Пашабаа с прочутите гълъбарници и интересни скални образувания. Разходка и фотопауза из Долината на любовта.

Посещение на местно грънчарско ателие.

Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка

 

3 ден: Кападокия (Гюреме, Юргюп)

За ентусиастите – 05:30 сутринта, преди закуска, по изгрев слънце – полет с балон над прелестния лунен пейзаж на Кападокия – преживяване, което не подлежи на описание с думи. Продължава около 45 – 50 минути.

Закуска в хотела.

Посещение на Музея на открито „Гьореме“  - най-известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9 до 11 век с оригинални стенописи. Обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Продължаване за Юргюп – китно градче, известно с виното, ръчно направените килими и хотелите, построени в пещери (повечето от тях били къщи). Разходка и свободно време за обяд.

Посещение на известна винарна и дегустация на прочутите вина от Кападокия. Възможност за покупка.

Връщане в хотела. Вечеря.

Програма по желание (заплаща се допълнително):  

Традиционна турска вечер в подземния ресторант „Яшар баба” с богата фолклорна програма (салати и напитки без ограничение).

 

4 ден: Кападокия (крепост Ючхисар – подземен град Каймаклъ) - Коня

Закуска в хотела. Освобождаване на стаите.

Посещение на крепостта Ючхисар– най-високата точка в Кападокия, откъдето се открива невероятна гледка към околността. Там има скални домове - стаи издълбани в скалите. Много от тях са непроходими и не могат да бъдат разгледани, тъй като се ползват от множество гълъби.

Посещение на работилница за изработване на бижута от полускъпоценните камъни оникс и тюркоаз.

Свободно време за обяд в живописното градче Ючхисар.

Посещение на Долината на гълъбите

Отпътуване за Невшехир. Посещение на подземния град Каймаклъ – един от най-добре запазените и пригодени за посещения градове в Кападокия (подземните градове в Кападокия са над 30). Там изцяло под земята са прокопани десетки километри галерии, построени още преди 4000 години от хетите, стигащи понякога до 20 етажа надолу в земните недра. Те са служели за всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, жилищни помещения. Според някои историци, в кападокийските скални обители и подземни градове са живели до 80 хиляди жители.

Продължаване за Коня - града на Танцуващите дервиши- суфи – наричат ги „Мистиците на Исляма”.

Безспорно най-известен дервиш е Мевляна Джелаледин Руми - един от най-тачените суфи–мистици и най-четените суфи–поети в света. Орденът на Мевляна изповядва една от най-либералните форми на исляма, базирана на неоплатонизма, а идеите му са повлияли на най-големите интелектуалци: от Шекспир до Андерсен. 2008-а година бе обявена под егидата на ЮНЕСКО за посветена на паметта и мъдростта му, съдържаща послание за мир и толерантност в света.

По пътя – кратка почивка и посещение на Кервансарая „Султан хан“ - един от най-красивите и най-големите в Анадола.

Продължаване за Коня. Настаняване в хотела.

19:00 Посещение на автентичния ритуал на танцуващите дервиши „СЕМА” в Центъра на дервишите-мевлевии в Коня (продължителност на ритуала ок. 1,30 ч). Цена: безплатно
Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

5 ден: Коня – Истанбул - Варна

Закуска в хотела. Освобождаване на стаите.

Туристическа програма в Коня:

Посещение на мавзолея на Мевляна и музея на Ордена на дервишите.

Свободно време за обяд и разходка в пазара в центъра на града.

Продължаване обиколката на града - джамията на големия събеседник и учител на Мевляна – Шемс от Тебриз, медресето Каратай– считано за един от големите университети в средновековна Анатолия.

Посещение на търговски център.

17:30 Трансфер до летището в Коня.

19:55 Полет на турските авиолинии до Истанбул. 21:35 Кацане в Истанбул

01:30ч. на 22 октомври – Полет на турски авиолинии до Варна. 03:30 Кацане във Варна

Rent a Car

Хотели в цял свят