Начало » Екскурзии и почивки в чужбина » АНАДОЛА – НЕПОЗНАТ, МИСТИЧEН , ЗАВЛАДЯВАЩ: 30 май – 09 юни 2020

АНАДОЛА – НЕПОЗНАТ, МИСТИЧEН , ЗАВЛАДЯВАЩ: 30 май – 09 юни 2020

Цена от2760лв.
Дестинация Тръгване от Маршрут Дни Нощувки Транспорт
Анадола Варна Варна - Истанбул – Адана - Хатай – Газиантеп –Адъяман – Шанлъурфа –Мардин --Мидият –Диарбакър – Татван – Ван - Истанбул- Варна 12 10 самолет

 

 

АНАДОЛА – НЕПОЗНАТ, МИСТИЧEН , ЗАВЛАДЯВАЩ

 

Варна - Истанбул –  Адана   -  Хатай –  Газиантеп –Адъяман – Шанлъурфа –Мардин --Мидият –Диарбакър – Татван – Ван  - Истанбул- Варна 

 

            Дата : 30 май  –  09 юни  2020

 

12 ДНИ В ЛЮЛКАТА НА 7 ЦИВИЛИЗАЦИИ, 3 РЕЛИГИИ, КУЛИНАРНИ ИЗКУШЕНИЯ

 

12  ДНИ / 10  НОЩУВКИ С АВТОБУС И САМОЛЕТ

Сигурно ще се изненадате от факта, че на територията на днешна Турция има повече останки от древна Елада, отколкото в Гърция, както и повече артефакти от времето на Римската империя, отколкото в Италия. Както и следи от други, дори недостатъчно изследвани цивилизации. Каквито са колосите от камък на планината Немрут. Определят ги като  едно от чудесата на света, съперничат на египетските пирамиди и на статуите на Стоунхендж. Свидетелстват за преливането на гръцката и персийската  култура в земите, завоювани от Александър Македонски по пътя му на изток.

Каним Ви на пътуване в района на югоизточна Турция. Пътуване във времето, през което ще се докоснете до антични артефакти, древногръцки и римски шедьоври, османска история и ориенталски кулинарни изкушения!

ЕКСКУРЗИЯ ОТ КОЯТО НЯМА  ДА ИСКАТЕ ДА СЕ  ЗАВЪРНЕТЕ!

 

1 ден: Полет   Варна – Истанбул- Адана

Ранен полет с турските  авиолинии до Истанбул  . Истанбул-  Адана. Пристигаме  в Адана  около  обяд. Разглеждаме  Археологическия музей, джамията  Сабанджъ, каменният мост на  река Сейхан и часовниковата  кула. Вечеря. Нощувка.

 

2 ден: Адана  -   Хатай       

 

Закуска в хотела

Потегляме за Хатай. По пътя ще  спрем за малко и ще посетим най- големият Керван сарай построен от Соколу Мехмет паша, наподобяващ старинна крепост. Преминаваме през прохода Белен и се наслаждаваме на изумителна панорама на долината Амик. Притигаме в Хатай. Следва разглеждане на забележителностите на  Хатай. Хатай днес е един нетипичен турски град, в който има повече църкви, отколкото  джамии. Старото му име е Антиохия и е бил основан 300 години  преди Христа от сирийския цар Селевк Никатор / наследникът на Александър Македонски/, който основал повече от десет града с името Антиохия, с което искал да увековечи името на  баща си Антиох. Но точно тази Антиохия той превърнал  в своя столица. Антиохия е толкова богата и блестяща в миналото, че след  превземането и от римляните се нарежда веднага след Рим и Александрия по величие. По-късно се превръща във важен център за християнството – за първи път  тук последователите на Исус наричат себе се  „християни", самият Апостол Петър е проповядвал тук. Ще посетим уникалната каменна църква „ Св. Петър“ ,разположена  в естествена пещера на един от хълмовете на града. И разбира се  богатият  археологически музей, открит преди 2 години с разкошни мозайки.

Свободно време в Хатай.

 

Настаняване, вечеря и нощувка.

 

Километри за деня : 114 км.

 

3 ден: Хатай -   Газиантеп      

 

Закуска в хотела.

Отпътуване за Халфети, построен върху водите на река Ефрат. Качваме се на корабче и разглеждаме крепостта Рум кале и селото Савашан, което е останало под водите на язовира. Потегляме за  Газиантеп – най- големият граничен град в Турция, едно от най- старите постоянно населени места в света. Известен е с три неща –  1. баклавата-регистрирана в европейския съюз от края на 2013 ,като защитен хранителен продукт и която се изнася в целия свят. 2.–бакъра – един от най- известните пазари на бакърени изделия; 3. Музея на музайките-ZEUGMA ......и разбира се шам фъстъка – най- вкусният в цяла Турция.

Следва разходка до крепостните стени на града и след това се потапяме в пазара на бакъра, баклавата и Антепският шам-фъстък. Вечеря в хотела . Нощувка .

Километри за деня : 167 км.

 

 

 4 ден- Газиантеп- Адъяман.

 

Закуска в хотела Туристическа програма в града. Разглеждане на музея на мозайките ZEUGMA, в който е преместен цял древноримски град – ЗЕУГМА. Уникален като архитектура, представящ 1700 кв.м. мозайки отпреди 4 век пр. Хр. Най- интересният експонат е направеното от малки камъчета лице на циганка, за което се предполага, че е лицето на Александър Македонски.

Отпътуваме за Адъяман. Пристигане  и се  настаняване в хотела. Време за обяд .

Отпътуване за връх НЕМРУТ (2150 м.), от където ще наблюдаваме залеза на слънцето – една спираща дъха гледка. Ще разгледаме гробната могила Каракуш на входа на Немрут и храма на Арсемия – столицата на царството Комагена. На Немрут е известният погребален комплекс на Антиох 1 /69-36 г. пр. Хр./, направил първия опит за обединение на западния и източния култ. На върха на двете страни на билото (изток и запад) са известните статуи на Аполон, Зевс , Херкулес и свещени животни. Падналите глави на 8-10 метровите статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са изработени през 63 г.пр. Хр. Царството се казвало Комагена. Комплексът е бил духовна семинария. В култов надпис, Антиох е декларирал, че е построил мястото за векове и идните поколения като благодарност към боговете и своите предшественици. Гробницата е открита през 1881 г. През 1987 г. мястото е обявено от ЮНЕСКО за част от световното наследство . Той е един от най-важните национални паркове на Турция и е най- високо разположения музей на открито в света. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Километри за деня: 135 км

 

5 ден:   АДЪЯМАН – Хараан – Гьобекли тепе – УРФА (или Шанлъурфа – Славната Урфа

Закуска в хотела

Следват   Харaан и Урфа с попътни спирки на моста над р.Ефрат и панорамната площадка с изглед към язовира и стената на един от най големите язовири на света на реката Ефрат.  Пристигане в Харaан и разглеждаме  конусните къщи, развалините на древен храм на почитателите на слънцето и кладенца на Авраам. Харран е древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи, където е пребивавал пророк Авраам.
 Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 11.500години. Прашният хълм – Археологически комплекс от неолитната епоха. Най-древният мегалит в света . Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната религиозна постройка.

Отпътуване за Урфа. Библията и Корана твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като овчар 7 години преди да се върне в Египет.Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – Езерото на свещената риба (Балъклъ гьол). Там Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата – в риба. Посещение на Археологическия музей на Урфа , където са двете най стари статуи сътворени от човешката ръка преди 12000 години.

Свободно време на чаршията на Урфа.

Настаняваме се в хотела .

Вечерта -Съра  геджеси  -  Посещение на  ресторант с  анадолска музика на живо  , богата вечеря с ястия  от района  на Урфа/ прочутото  чийи  кюфте-  приготвя се  пред посетителите /

Нощувка .

Километри за деня :96 км.

 

 6 ден:  УРФА  -  Мардин  

 

Потегляме  към Мардин . По пътя гледаме  античния град Дара, получил името си от персийския крал Дариус трети. Тук ще видим гробница от римската епоха, водохранилища, затвори и водните канали. Обяд по пътя.  

 

Следва програма в Мардин -  турският Ерусалим – разположен на границата между Анадола и Месопотамия.

 

Мардин, каменият град, център на Анадолската култура. Посещаваме манастира Дейр-юл Зафаран, който дълги години е служил като световен религиозен център за сурияните. Тук разглеждаме църквата, медицинския факултет, храма на слънцето, кръщелното отделение и гробницата. Потегляме към училището Касъмие Медресе, от терасата му се любуваме на изключителната панорама на Месопотамия. От тук преминаваме в стария град и разглеждаме старинните камени улици на Мардин, църквата на 40-сте, Аббарал, старата поща, Улу джами. Шехидие джами. Време за  покупка на сувенири и вкусотии. Връщаме се в хотела. Вечеря. Нощувка

 

Километри за деня : 175 км.

 

 7 ден- МАРДИН   

 

Закуска в хотела

Потегляме към  Мидият -45 км – 40 мин. и сме на  пазара на изумителните украшения от сребро и филигран. Разглеждаме конака, където е сниман  филма Съла и имаме свободно време  за обяд. Ще разгледаме красивите старинни къщи на града, които са били използвани във много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата , където се изработва известното Телкари сребро. След това  посещаваме манастира Мор Габриел, който и днес служи като център на сурияните.  

Потегляме за  Мардин-65 км.-1 час. Пристигане в хотела  Вечеря. / включена в цената-без  напитки /

Нощувка

 

8  ден-  МАРДИН  -    ДИАРБАКЪР 

 

Закуска в хотела.

Потегляме  за  Диарбакър- неофициалната столица на  кюрдите . Ще разгледаме суриянската  църква, археологическия  музей ,крепостта на Диарбакър  , старият  мост , Хасан паша  хан

Свободно време в столицата на  кюрдите

Вечеря. Нощувка .

 

Километри за деня: 90 км

 

9  ден:  Диарбакър  - Татван

 

Закуска в хотела ,

Потегляме за Татван  през  Силван   и  Битлис, където ще видим моста Малабади, станал повод за  много песни. След като видим и изслушаме историята на моста Малабади, който е построен върху река Батман потегляме и пристигаме в Татван. Ще посетим Ахлат- селчукско гробище .Следва – Другият Немрут. Пристигаме на мястото,където ни чакат  нашите микробуси за да ни изкачат на вулканичното кратерно езеро в планината Немрут. След фото почивка на върха ще видим и парните комини и ще се любуваме на панорамата на Ванското езеро от горе. След това се връщаме в Татван. Ще имаме свободно време.Вечеря.Нощувка

 

10 ден :  Татван  – Ван   и Акдамар

 

Закуска в хотела .

 

Отпътуваме  за Ван  

Историята на град Ван в Турция е от преди 3000 г. Легендата гласи, че асирийската царица Семирамида, обсаждала крепостта, но се влюбила в местен войник, който бил убит. В негова памет царицата достроила крепостта и заповядала да се прокопае напоителен канал, дълъг 52 км и ползван и днес.

Езерото Ван е солено безотточно езеро в Арменското плато, в Източна Турция, близо до границата с Иран. То е най-голямото езеро в страната с широчина 119 км и дълбочина 451 метра. Заобиколено е от високи планини, покрити със снежна шапка. Обгърнато от легенди и споменавано в древни исторически и географски произведения, езерото предлага едно невероятно изживяване на посетителите си. На най-големият остров в езерото-Акдамар, се намира 11 вековната арменска църква „Св.Кръст”, единствената оцеляла от мащабното строителство на острова между 915 и 921 година от арменския цар Гагик 1. Ще се качим на корабче, което ще ни отведе до острова и ще посетим този средновековен паметник на арменската архитектура, известна със своите стенописи , барелефни резби и фризове с библейски сцени

Разглеждане забележителностите гр. Ван. В древността Ван е носил името Тушпа. Той дори е бил столица на царството Урарту през ІХ-VІ в. пр.Хр., а по-късно е част от Персия, Армения, Византия, Османската империя. Различните владетели са дали своя принос за колоритния облик на града и днес човек с часове може да се лута между останките от старинни крепости, текета, храмове, джамии и наблюдателни кули в града.

Потегляме за острова Акдамар. Пристигаме в района Геваш откъдето ни чака нашият кораб, след половин час пътуване стигаме на острова където ще посетим арменската църква, която е построена в чест на крал Геваш и в един период е служила като централна църква на арменския народ. След това посещение ще имаме възможност да си починем под бадемовите дравчета и да изпием по чашка турски чай и турско кафе . Следващата ни спирка е  крепоста Ван в центара на града Ван и наскоро  откритият  богат археологически  музей . След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието ,където се възстановява  изкуството на Урартското сребро и ще получим информация за Саватското и Арубанското изкуство.

Километри за деня- 147 км

 

11 Ван  - Разглеждане  на  къщата  на  ванските котки  и килимарницата откъдето можете да си закупите  килими.

 

Закуска в хотела

 

Свободно време във Ван за последни покупки .

Следва посещение на   за къщата на Ванските котки. Тези изумителни животни са рядък  тип и са под защита. Затова износът им извън Ван е забранен и се отглеждат в специални обекти. След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието ,където се тъкат килими .

Километри за деня : 50 км.

Отпътуване за летището за полет  ВАН – ИСТАНБУЛ- ВАРНА

 

 

ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ : очаквайте на по-късен етап

 

В цената са включени:

- Самолетен  билет – Варна  - Истанбул –Адана  / Ван   - Истанбул- Варна

- Летищни такси

- Трансфери от летищата  

- 10 нощувки  със закуски и вечери  в Анадола в хотели  4* и 5*

- 1 нощувка в  Адана

- 1 нощувка в  Хатай

- 1 нощувка в Газиантеп

- 1 нощувка  в Адъяман

- 1 нощувка  в  Шанлъурфа

- 2 нощувки  в Мардин

- 1 нощувка  в Диарбакър

- 1 нощувка в Татван

- 1 нощувка във Ван

- Лицензирани  турски екскурзовод на български език / придружаващ групата през  цялото време / и беседи във всички  обекти

- Обслужване  на  място  от   лицензирана  турска  транспортна фирма

- Безплатна  вода  по време на пътуването

- Всички входни такси на  обекти  и музеи

- Медицинска  застраховка  с покритие  10 000 евро

 

ЦЕНИ  ЗА РАННО ЗАПИСВАНЕ  ДО 15  ДЕКЕМВРИ

  

Цена  на човек в двойна стая

Единична стая

Дете от 6 до 12 години

     1380 евро/2760 лева

1740  евро /3480 лева

1080 евро/ 2160 лева

 

В цената  не са  включени : 

- Обяди - местна  кухня   от всеки район - около  30 лири / един  обяд/

- Такса  гориво , ако има такава

 

* Минимален брой записани за осъществяване на екскурзията:10 човека

Максимален брой  -15  човека

Документи за пътуване: Международен паспорт с валидност 3 месеца от датата на връщане

Условия и срокове за плащане: 

1000  лв при записване  / невъзвращаем депозит / -

 

* За лица  навършили  65 години- 20 лв доплащане за медицинска застраховка

Забележка:

Настаняването  в автобуса, с който ще пътуваме в Анадола  ще става по реда на записване/ платен  депозит /.

При изчерпване на местата  в самолета, цената ще бъде коригирана  съобразно новата цена  на самолетния билет .

 

Форсмажор: АБ Травел ООД не носи отговорност за промени в пътуването поради форсмажорни обстоятелства или по вина на превозвача.   

 

За контакти: АБ Травел ООД - гр. Варна, ул. Иван Вазов 7, тел: +359 52 651 540, 651 530, e-mail: office@abtravelbg.com

 

Снимките са с авторски права на:

Photo by Malicki M Beser on Unsplash
Photo by ZEKERIYA SEN on Unsplash
Photo by Bilal Akp?nar on Unsplash
Photo by Xiaoyi Huang on Unsplash
Photo by Fatih on Unsplash

Rent a Car

Хотели в цял свят