Начало » Екскурзии и почивки в чужбина » Иран – тъй рече Заратустра

Иран – тъй рече Заратустра

Дестинация Тръгване от Маршрут Дни Нощувки Транспорт
Иран София София-Истанбул-Шираз-Персеполис – Некрополис - Пасаргад-Язд-Исфахан – Техеран-Истанбул – София 11 8 самолет

Има държави, които не са резултат от случайно стечение на обстоятелствата, а чиято днешна съдба идва от дълбините на историята. Ето това е Иран - "страната на Ариите", която до 1935 година се е наричала Персия. Докосвайки се до това място под слънцето, съпреживяваме отново в едно цялата 30-вековна история на тази страна. Тук нищо не е такова, каквото изглежда. Мистиката на източното езичество, смесило се с арийските племена дошли от Сибир, Зороастризмът, култът към Митра и шиитският ислям, спират ежедневния поток от мисли в една точка и ни провокират да задаваме неортодоксални въпроси. Отговорите ще Ви изненадат. Елате с нас в древна Персия.

 

Иран – тъй рече Заратустра

 

11.10.2019 – 21.10.2019

Цена: 1899 евро / 3714 лева

Ден 01: София – Шираз

Групата се събира на летище София /Терминал2/ в 14 часа.

Следва полет TK1032 от София до Истанбул в 16:05ч. Кацане в Истанбул в 17.25 ч. .

Следва полет TK884 за Шираз в 20:45ч.

 

Ден 02: Шираз

Пристигаме в Шираз рано сутринта в 02:05ч. След уреждане на визови формалности ни посреща гид от фирмата партнъор. Трансфер до хотела и време за почивка. След закуска следва сити тур на града.

Градът е бил дори столица на страната и заема важно място в културната история. Тук са гробниците  на поетите Хафес и Саади. Посещаваме  Eram&Naranjestan garden, Nasir-ol-molk Mosque, Hafez mausoleum, Vakil complex и прекрасно декорирания с огледала  Aliebnhamzeh - мавзолей на един от 12-те велики имами в шиитския ислям. Нощувка в Шираз. Karim Khan 4* или подобен

 

Ден 03: Шираз – Персеполис – Некрополис - Пасаргад – ZeinAldin Caravansaray в средата на пустинята

След закуска потегляме към Персеполис /на 40 км./ - церемониалната столица на Ахаменитите от 550г. до нашата ера. След това минаваме през Некрополис – мястото където са погребани ритуално четирима от тези велики царе. Пристигаме в Пасагард – още една от древните столици на Персите, където разглеждаме гробницата на Кир Велики. След пътуване през почти лунен пейзаж, пресичаме пустинята Lut, достигаме ZeinAldin Caravansaray, място, спиращо дъха в средата на пустинята. Миг след като влезете в него, усещате историята с всички сетива. Собствениците са свършили прекрасна работа, запазвайки духа, който е витаел по пътя на коприната. Помещението за вечеря е в стил приказките от Хиляда и една нощ. Навсякъде има килими и различни произведения на древните майстори. Тук ще спите почти на земята, както са правили древните пътници по това жизненоважно трасе между Изтока и Запада. По желание може да ви бъде осигурен и телескоп, за да наблюдавате звездното небе, което в центъра на пустинята е като приказка. Нощувка - ZeinAldin Caravansaray.

 

Ден 04: ZeinAldin Caravansary - Язд

След закуска се отправяме към прочутите кули на мълчанието. Според зароастийската религия, всяко мъртво тяло замърсява земята и трябва да бъде оставено на определени места, за да бъде изядена плътта от лешоядите. Именно такова място е Кулата на мълчанието. Традицията е спазвана почти до края на миналия век, когато Мохамад Реза Пахлави я забранява. След това се отправяме към местността Чак Чак. Това е световният център на всички поклонници на Зороастризма. Те се събират там веднъж годишно на 31 юли и съпреживяват своята мистична религия. Церемонията много прилича на дъновистката такава, провеждана ежегодно на Рилските езера. Явна е приликата и приемствеността между двете. Ще имате свободно време за да се слеете с вечността, бидейки на това свято място.

След това се отправяме към Язд – пустинната столица на Иран и световен център на Зороастризма. Нощувка в Язд. Dad Hotel 4* или подобен.

 

Ден 05: Язд

Язд е много древен град. Дори Марко Поло е отбелязал чудесата които е открил там. Той е като музей на открито. Ще посетим храмa на Огъня – мястото, където зороастрийците се молят. Според тях огънят е необходимият агент, за да го има живота. Продължаваме с пешеходна разходка в стария град. Ще минем през историческия площад и Музея на водата, ще си купим от прочутите местни сладки. Като завършек ще видим и мистичните физически упражнения, наречени Зурхане. Те са били забранени от арабите, за да не могат местните персийци да бъдат в добра физическа форма. /Тази вечер за групата има организирана изненада. Ще бъде разкрита малко преди да пристигнем там/. Нощувка в Язд. Dad Hotel 4* или подобен

Ден 06: Язд – Исфахан

 Сутринта след закуска се отправяме към Исфахан – перлата на ислямската архитектура и изкуства и още една стара столица. Пристигаме и веднага се отправяме към втория по големина площад в света Imam square. Той е неповторимо архитектурно чудо от 17 век. Името му на фарси означава "модел на света". Взорът му е отправен по скоро към небето, отколкото към простосмъртните, които вървят по него. Следва посещение на джамията Sheikh Lotfollah, съдържаща някои от най-добрите мозайки от 17 век. Накрая ще завършим с пазара, където ще получим обяснение как древните майстори са творили килими и миниатюри. Нощувка в Исфахан. Sheikh Bahai Hotel 4* или подобен

Ден 07: Исфахан

Днес ще посетим Арменския квартал и Катедралата Ванк, в двора на която се намира един от малкото в света музеи на Арменския геноцид. Перлата в този квартал е новооткрития музей на музикалните инструменти. Неповторимо преживяване на древността чрез музика. Кратък концерт в музея. Следва Петъчната джамия с нейното уникално разположение и двореца Chehel Sotoun, известен като двореца с четиридесетте колони и прекрасната си стенна живопис. Посещаваме и шоу-рум на прочутите местни миниатюри, рисувани върху камилска кост, както и на местните персийски килими. Завършваме деня с прочутите мостове над реката. Нощувка в Исфахан. Sheikh Bahai Hotel 4* или подобен.

 

Ден 08: Исфахан – Техеран

След закуска тръгваме към Техеран. Отбиваме се по път в Абиане – древно селище, сгушено високо в полите на планината. Там се пазят ревниво древни зороастрийски традиции. Следва кратка спирка в Кашан и обяд.Там ще посетим дом на богат велможа. Вечерта пристигаме в Техеран. Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен

 

Ден 09:  Техеран

След закуска посещаваме Археологическия. Покрива периода от древна Персия до 648 година от новата ера, а другият всичко след това. Следва дворецът на иранските царе/шахове/ Голестан и накрая завършваме деня с посещение на кулата Милад.

Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен

 

Ден 10: Техеран

След закуска ще посетим музея на килимите. Там са показани килими от всички области на Иран с тяхното стилово и цветово разнообразие. Следва двореца Ниараван и централния пазар – най-големия в тази част на Средния Изток. По възможност ще посетим музея на бижутата и скъпоценните камъни, собственост на иранската държава. Свободно време, за да се загубите в него.

Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен

 

Ден 11: Техеран – София

Свободно време преди обяд. Следва трансфер до Tehran International airport за полет обратно към България (ТК 871  Техеран – Истанбул/  14:20-17:20ч.).

Полет ТК1029 Истанбул – София в 19:25ч. Кацане в София в 20:45 ч. на същия ден.

Край на програмата.

 

Цена на човек в двойна стая: 1899 евро (3714 лева)

Доплащане за единична стая: 350 евро (685 лева)

Дете в двойна стая на допълнително легло -  1399 евро (2736 лева)

 

 

Цената включва:

 • Самолетни билети с включени летищни такси;
 • 8 нощувки в 4 звезден хотел + ранно настаняване при пристигане;
 • 1 нощувка в Кервансарай /с общ санитарен възел/;
 • Пълно изхранване по време на програмата – закуски, обяди и вечери
 • Опитен местен гид по време на тура;
 • Транспорт с климатизиран автобус;
 • Входни такси за всички забележителности включени в програмата;
 • Застраховка „Помощ при пътуване с покритие 20 000 евро;
 • Опитен български гид, с няколко тура в „Страна на Ариите.

 

Цената не включва:

 • Бакшиш за местния шофьор и гид;
 • Виза – 85 евро /за притежатели на български паспорт; Космос Травел оказва съдействие за попълване на документите/.
 • Лични разходи.

 

Необходими документи за виза:

 • Дигитална цветна снимки – паспортен формат 6*4 см.

· Попълнен визов формуляр

 • Цветно сканирано копие на международен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на връщане; в паспорта не трябва да има печат от влизане в Израел

 

Забележка:

** Последователността на посещаваните обекти по програмата може да бъде променяна.

 

Предимства на програмата:

 • Седми пореден подобрен тур по този маршрут с отработени всички детайли на място.
 • Отличен гид, запознат в дълбочина с Източните религии и култури.

· Местен гид, работещ постоянно с нашите групи.

· 4 звездни хотели, проверени многократно на място.

· Изхранване в проверени ресторанти с местно меню.

Групата се обслужва от един автобус и местен гид по време на целия тур.

 

Условия на пътуването:

 • Минимален брой туристи: 15
 • Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 45 дни преди тръгването
 • Начин на плащане: депозит – 1500 лева и окончателно плащане – 60 дни преди тръгването.
 • Неустойки при анулация

а)от момента на записване до 90 дни преди пътуването – без неустойка

б) от 90 дни до 60 дни преди пътуването – стойността на депозита

в) от 59 дни до деня на пътуването 100% сумата по резервация

 

 

Препоръчваме Ви  Застраховка „Отмяна на пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите, за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Форсмажор: АБ Травел ООД не носи отговорност за промени в пътуването поради форсмажорни обстоятелства или по вина на превозвача.

За контакти: АБ Травел ООД - гр. Варна, ул. Иван Вазов 7, тел: +359 52 651 540, 910 902, 651 530, e-mail: office@abtravelbg.com

Rent a Car

Хотели в цял свят