Шри Ланка

Цена от1799
Дестинация Тръгване от Маршрут Дни Нощувки Транспорт
Шри Ланка София София - Доха - Коломбо - Habarana - Сигирия - Полонарува - Канди - Ramboda - Nuwara Eliya - Kitulgala - Бентота - Коломбо - Доха - София 12 10 самолет

 

Шри Ланка

 

Природа, Будизъм и Аюрведа в едно цяло!

 

22 ноември 2017 – 3 декември 2017

 

12 дни / 10 нощувки / 1799 евро

 

Какво е времето? Може би още един неуспешен опит да бъде измерена вечността. Разтяга се като дъвка в ръцете на дете. Прелетява бързо като закъснял влак или се движи лениво, като преди първа среща с любимия човек. Всяко пътуване спира времето в една точка. Там, където във вихъра на емоциите от срещата с друга култура, приемаме красивата различност на света като наша и оставяме част от сърцето си завинаги. Досегът с другите народи и култури ни позволява да прогледнем през изкривеното стъкло на ежедневното мислене, да осъзнаем, че различните от нас хора по цвят и религия, са всъщност другото измерение на нашата божествена душа.

 

Позволете ни да ви заведем в този магичен свят!

Ден 1 HABARANA

Полет от София в 19.45ч. Каца се в Доха 01.20ч. Продължава се за Коломбо в 02.10ч.

Пристигане на международното летище Бандаранайке в 9.20 ч. сутринта. От летището групата се отправя към първата забележителност, а именно сиропиталището за слонове в Pinnawala. То е основано през 1975 г,като подслон за изоставени и ранени слончета. Днес броят на слоновете се е увеличил повече от 40 пъти, в това число и бебета слончета, донесени от различни места, както и родените бебета, в резултат от програмата за развъждане. Очаква ни неповторимо изживяване. След това посещаваме Dambulla Cave Temple, който датира от първи век преди Христа. Това е една от най –впечатляващите пещери, намиращи се в Шри Ланка. В района има повече от 80 документирани такива. Основните забележителности са разпръснати измежду 5 пещери - предимно статуи и рисунки. Всички те разказват за живота на Буда. Могат да се изброят 153 будистки статуи, 3 статуи на управлявали Шри Ланка крале и 4 статуи на богове и богини (вкл. на Вишну и Ганеш). Стенописите покриват площ от 2100 кв. м. На тях са изобразени изкушението на Буда от демона Мара и първата проповед на Буда.

Следва трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка в Habarana.

 

 

ДЕН 2 HABARANA -SIGIRIYA – POLONNARUWA – HABARANA

Закуска в хотела. Отпътуване за Сигирия.Посещение на „Лъвската скала“, смятана за осмото чудо на света, както и градът, който я заобикаля. Древните исторически писания разказват за крал Касапа, който убил своя баща и се възкачил на престола, предопределен изначално за брат му Могалана. За да се спаси от преследващите го войски, Касапа издигнал своя дворец на билото на скалното плато Сигирия. След обед отпътуване и посещение на старинния град Полонарува – втората столица на Шри Ланка, основана през 11 век след Христа. Днес е в сисъка на ЮНЕСКО. Там се намират останките на Кралския дворец Гал Вихарая с четирите великолепни каменни скулптури на Буда в традиционните три пози - „ Изправеният“, „Седящият“ и „Полегналият“. Ще посетите залата за аудиенция, лотосовата баня, статуята на крал Паракрамабаху и езерото построено от краля. В Полонарува ще видите и храма на Шива, Ланкатикале, Ватадаге, Галпота и други останки от храма, в които се е пазил зъб от Буда. Вечеря и нощувка в хотела.

 

ДЕН 3 HABARANA / MATALE / KANDY (94 Km)

След закуска се отпътува към град Канди през Матале.

В Матале се посещават градините за подправки и билки. Тези дарове на природата се използват не само за готвене, но и за лечебни цели в Аюрведа.

По време на специална лекция там, ще научим повече за лечебните им свойства и как да ги ползваме у дома. Ще има кратка лекция по Аюрведично приготвяне на храна.

Лечебната им сила е била известна още на фараоните и китайските императорите.

Следва посещение на шоу с традиционни танци. Тези танци са били измислени с цел забавление на краля. Представляват феерия от традиционни облекла и музика. Град Канди е вторият по население в Шри Ланка след столицата Коломбо – 100 000 души. Известен още като последната столица на кралете Sinhala, градът е разположен край спокойно изкуствено езеро, скътано в долината между тропическите хълмове.

Тук сингалските царе се съпротивлявали в продължение на векове на португалците, а след това до 1815г. и на британците. Най-ценното им съкровище било и все още е Зъбът на Буда, за който легендата гласи, че бил спасен от погребалната клада в Индия през 543 г. пр.н.е, а след това внесен тайно в Шри Ланка през 4-ти век след н.е, в косите на една принцеса. Който притежавал зъба, имал и божественото право да владее тази земя. Следва вечеря в хотела. Нощувка в Канди.

 

ДЕН 4 KANDY / RAMBODA/NUWARA ELIYA /RAMBODA(76 Km)

След закуска отпътуване за Nuwara Eliya и посещение на кралската ботаническа градина в Парадения. Следват водопадите Ramboda.

Разглеждат се и прословутите работилници, магазинчета и базари в района.
Програмата продължава с „The Mackwoods Labookellie“ – чаена фабрика, популярна с прясно сварения си чай, събран от невероятните хълмове край града, поднесен с домашен шоколадов сладкиш, на който ще имате достатъчно време да се насладите.Този център ще Ви разкрие тайните на изкуството „пиене на чай“. Разглежда се цялата фабрика, за да се разберат и най-големите тънкости в производството на тази колкото древна, толкова и мистична напитка. Продължаваме за Nuwara Eliya.

Несъмнено всеки от нас е чувал за цейлонския чай, но не всеки знае откъде идва. Шри Ланка е неговата родина, а конкретното място се нарича Нувара Елия. Днес тук има огромни плантации Цейлонски чай. Отглежда се на прохладен климат и е сякаш „на една ръка разстояние“ от Слънцето. Отглеждането, брането и обработката му изхранват от векове местното население. Вечеря и нощувка в хотел в Ramboda.

 

Ден 5 RAMBODA/ KITULGALA / BENTOTA (240 Km)

След закуска отпътуване за Bentota през Kitulgala.

Водопадът Сейнт Клеър е един от най-красивите в тази страна, наричан още „Малката Ниагара на Шри Ланка”.По път се разглежда водопадът Девон който е висок 97 метра.

Преминаване през местността Китулгала, където е сниман награденият с Оскар филм „Мост на реката Куай”. Китулгала е малък град в западна Шри Ланка в сърцето на джунглата. Това е едно от най-влажните места на острова. Това място е център на рафтинга. Пристигане в Бентота и настаняване в хотел. Нощувка.

 

 

Ден 6 -10 BENTOTA

Закуска в хотела. Почивни дни, свободно време за плаж и релакс. Запознаване с Аюрведа, като древно знание за това как да живеем в хармония с природните енергии. Осигурени са две възможности. Първата е аюрведичния център в хотела. Втората е на десет минути от хотела /автобусът е на разположение на групата /.

Посещава се Laluna Ayurveda Resort. Там ще имате уникалната възможност да се посъветвате индивидуално с някой от местните аюрведични лекари /осигурен е преводач от английски/. Той ще определи вашето пракрути /началната ви хармония, зависеща от датата на раждане и съотношението на основните енергии - земя, огън и пространство /и вашето викрути/ сегашното ви енергийно състояние, което много често се отклонява от природната ви хармония/. Пряк резултат от тази дисхармония са болестите. По желание ще ви бъдат предписани съответни аюрведични процедури, изпълнявани с масла, произвеждани от самия център с местни билки, както и подходяща за вашата доша /енергийна конституция/ аюрведично приготвена храна. Водачът на групата от „Космос Травел“ е изпробвал тези неземни удоволствия и може да ви даде по-подробна информация за това, какво ви очаква.

 

За тези които не се интересуват от Аюрведа, има възможност за свободно време на плажа или да изберат някоя от следните възможности, които предлага това райско кътче (срещу допълнително заплащане):

  • разходка с корабче за наблюдаване на китове;
  • дайвинг за удоволствие или специално наблюдаване на корали в тяхното изящество по тези брегове;
  • разнообразни водни спортове /Бентота се явява столица на водните спортове в Шри Ланка/;
  • разходка с лодка по реката в джунглата с наблюдение на местната природа;
  • разходки до близкото градче или Коломбо /1 час/ за шопинг и вечери в близките местни ресторанти на цени по-ниски от българските.

 

Полудневен сититур до Коломбо включен в цената. Ще бъде изпълнен в уговорено на място в един от свободните следобеди.

 

ДЕН 11 BENTOTA / AIRPORT (101 Km)

След закуска трансфер до летището в Коломбо. Полет в 10.50ч. за София през Доха. Пристигане в София в 18.45ч. същия ден.

 

Дестинация

Хотеллллл

Бр.нощувки

Web адрес

Habarana

Fresco Water Villa 3+*

2

http://www.frescowatervilla.com/

Kandy

Oakray Regency Hotel 4*

1

http://www.oakrayregency.com/

Nuwara Eliya

Teabush Hotel 3+*

1

http://www.teabushramboda.com/

Bentota

The Palms Hotel 4* или подобен

6

http://www.palmsberuwala.com/

 

Цена на тура 1799 евро / 3519 лева на човек в двойна стая

Доплащане за единична стая – 390 евро /763 лева

 

Цената включва:

* 10 нощувки в хотели 3+ и 4 звезди, според таблицата
* самолетен билет София – Доха – Коломбо - Доха – София на QATAR AIRWAYS с включени летищни такси и позволен чекиран багаж до 30 кг.

* всички трансфери по програмата

* пътуване с луксозен климатизиран автобус

* 4 пълни пансиона (закуска, обяд и вечеря) + 6 закуски

* всички входни такси по програмата

* полудневен сити тур до Коломбо/ организира се един следобед на място/

* грижа за вашия багаж през цялото време на тура
* местен гид с опит, запознат с тънкостите на Аюрведа
* опитен водач , практикуващ Аюрведа като начин на живот

* застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” с покритие 20 000 евро

 

Цената не включва:

* виза за Шри Ланка – 35 щатски долара – Космос Травел съдейства при взимане на разрешение за виза по електронен път – заповядайте в офиса.
* бакшиши за гидове и шофьори
* разходи от личен характер

* допълнителните обиколки и възможности през свободното време – масажи, наблюдение на китове и т.н.

* яздене на слон – 30 щатски долара

Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.80 BGN. При промяна на курса с над 0,05 BGN в двете посоки, цената подлежи на промяна.

Хотели в чужбина

Rent a Car

Хотели в цял свят